-
Čas přípravy90 minut
-
Doba vaření20 minut
-
Porce6
-
Celkový čas2 hodiny
Tradiční kynuté svatomartinské rohlíčky s ořechy
Tradiční kynuté svatomartinské rohlíčky s ořechy je pečivo připravované v období Sv. Martina tedy 11.11. Tyto rohlíčky se dají klasicky připravit z kynutého i nekynutého těsta. V tomto receptu budu připravovat pouze ty kynuté. Martinské rohlíčky se klasicky plní ořechovou náplní, můžete je však naplnit tvarohovou, jablečnou nebo makovou náplní.
Suroviny na tradiční kynuté svatomartinské rohlíčky s ořechy
- 350 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 90 g rozpuštěného másla
- 200 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- 20 g čerstvého droždí nebo sáček sušeného
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 2 lžičky citronové kůry
- 1/2 lžičky soli
- vejce na potření
- sekané mandle na posypání
- moučkový cukr na posypání
Ořechová náplň
- 2 lžíce másla
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 50 ml mléka
- 1 bílek
TIP: Můžete stejným způsobem udělat náplň z lískových oříšků nebo z mandlí.
Postup přípravy na kynuté svatomartinské rohlíčky
- Nejprve si smíchejte droždí s trochou vlažného mléka, trochou cukru a trochou hladké mouky. Vytvořte řídké těstíčko a nechte vzejít kvásek (cca. 15 min).
- Do velké mísy dejte zbylé mléko, měkké máslo, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přidejte kvásek a hněťte do hladkého těsta. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte nakynout zhruba 90 minut.
- Mezitím, co těsto kyne si připravte ořechovou náplň. Na másle orestujte drcené vlašské ořechy. Přidejte cukr a ještě orestujte. Poté přilijte mléko a promíchejte. Odstavte hrnec z plamene a poté vmíchejte bílek.
- Nyní si těsto rozdělte na 4 stejné části. Tyto 4 části rozválejte na tenkou kulatou placku a tu rozdělte jako pizzu na 6 stejných trojúhelníků.
- Každý trojúhelníkový díl rozválejte trochu do délky, prostředek potřete ořechovou náplní (na okrajích nechte proužek volného těsta na slepení) a poté smotejte na rohlíček.
- Hotové rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu je nechte ještě zhruba půl hodiny kynout. Nakonec už jen potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte sekanými mandlemi.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut dozlatova.
- Na závěr posypte rohlíčky moučkovým cukrem.
TIP: Při zabalování rohlíčků dbejte na to, aby byl konec rohlíčku připnutý pod rohlíčkem a při pečení se vám nerozbalil.
Chutnaly vám svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní? Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review